Veelgestelde vagen
We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over het starten of supporten van een crowdfundingsactie voor de KNRM. We hebben hieronder de meest gestelde vragen beantwoord. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op via het contactformulier.
Mijn vraag staat er niet tussen
Crowdfunding is een vorm van financiering waarbij ondernemers, stichtingen maar ook particulieren een beroep doen op de crowd om hun kredietbehoefte ingevuld te krijgen.
Bij crowdfunding gaat het altijd om een grote groep mensen (de ‘crowd’) die gezamenlijk een geldbedrag bij elkaar leggen. Waar dat geldbedrag aan wordt besteed en wat de crowd ervoor terugkrijgt, verschilt per crowdfunding vorm.
Bij goede doelen wordt meestal gebruik gemaakt van de vorm “Donaties” eventueel in combinatie met “Beloning”. Maar als we verder kijken naar mogelijkheden van crowdfunding, dan zou de KNRM zelfs naar de vorm lening en aandelen kunnen kijken i.r.t. mogelijke crowdfunding voor bijvoorbeeld grote investeringen als voor het vlootvernieuwingsplan.
Binnen de goededoelensector komen de volgende crowdfunding activiteiten het meeste voor:
- Project crowdfunding: voor een concreet en tastbaar project. Een duidelijk project (aan te schaffen producten) met een bepaalde waarde, met een duidelijk einddoel in geld en tijd. Voorbeeld bij de KNRM (eigen AIS Mobs voor alle bemanningsleden)
- Event crowdfunding: crowdfunding gekoppeld aan een (sport) evenement, waarbij je deelnemers aan het evenement oproept om geld op te halen voor het goede doel gekoppeld aan het evenement. Het kan een extern evenement zijn, waar een goed doel aan gekoppeld is, of een eigen evenement. Voorbeelden zijn: Alpes d’Huzes en bij de KNRM de West Coast Challenge en Captain of Sales. Event crowdfunding gekoppeld aan persoonlijke momenten: Daarbij vragen crowdfunders aan hun vrienden en bekenden om een goed doel te steunen namens hen, gekoppeld aan een verjaardag, huwelijk, jubileum. Bij de KNRM zetten wij al in op de loffelijke initiatieven. Via crowdfunding kan daarvoor een digitale vorm voor worden gevonden: “digitale loffelijke initiatieven”. Voorbeelden: benefietdiner, huiskamerconcert, fiets-/wandeltocht.
- “Kom in Actie” crowdfunding: fans van een goed doel komen in actie voor dat goede doel. Ze bedenken zelf activiteiten (iets waar ze goed in zijn en waarmee geld te verdienen is), waarmee ze geld ophalen voor het goede doel. Soms gekoppeld aan een specifiek project, maar dat hoeft niet. De link met het goede doel kan bestaan vanuit interesse of persoonlijke verbondenheid (familie, ziekte, andere band met het goede doel). Bij de KNRM talloze voorbeelden van communities die iets doen voor de KNRM om geld mee op te halen en te schenken aan een Reddingstation. Voorbeelden: Online pubquiz, doneer je vrimibo, veiling kunstwerk of sponsorloop.
Een project wordt altijd geïnitieerd door een reddingstation of het hoofdkantoor. Dit zijn projecten waar vaak veel geld voor moet worden opgehaald, zoals de realisatie van een nieuwe reddingboot, een renovatie of vernieuwing van een boothuis, een realisatie van een campagne of een ander groter doel zoals een opleidingstraject voor onze vrijwilligers.
Acties zijn kleinschaliger. Je hebt vaak meerdere acties nodig om de projecten hierboven te realiseren. Acties kunnen worden geïnitieerd door iedereen en kunnen zo groot of klein worden aangepakt als je zelf wilt. Wil je bijvoorbeeld geld ophalen tijdens een bedrijfsfeest? Of ga je een eigen sponsorloop starten? Alles is mogelijk!
Ten eerste: leuk dat je aan de slag wilt met een actie voor de KNRM! Het aanmaken van een actie is heel gemakkelijk. Je maakt een actie aan in de actiepagina en je kunt van start. Maar wat heb je nodig om een actie te starten?
- Bedenk eerst of je een actie wilt starten voor de KNRM in het algemeen, speciaal voor een specifiek station of gericht op een project. Dus met andere woorden: Waar ga jij geld voor inzamelen?
- Denk van te voren goed na over de titel van je actie, en natuurlijk je motivatie: Waarom ga je aan de slag met een crowdfundingactie? Met deze motivatie kun je mensen overhalen om geld te doneren voor jouw actie. Dus leg goed uit waarom je een actie bent gestart, wat precies je actie is, met wie je dit doet en wanneer je dit doet. Hoe persoonlijker je verhaal, hoe beter!
- Je kunt (liggende) foto's uploaden bij je actie. Geef de bezoeker een idee van jouw actie door foto's te laten zien van jezelf of je team, het einddoel en/of de manier hoe je actie gaat voeren.
Als je deze informatie hebt, kun je aan de slag. Vul de gegevens in bij de stappen in en je kunt gelijk aan de slag.
Hieronder zie je de stappen van een plan van aanpak. Deze stappen gaan jou helpen om van je actie een succes te maken.
- Maak een actiepagina aan op https://www.samenvoorknrm.nl/
- Maak een fondsenwervend plan en maak op vaste momenten tijd vrij voor het bedenken en opzetten van jouw acties
- Schrijf een Pitch
- Vraag een aantal vrienden, collega’s of familieleden of ze jou willen helpen bij jouw fondsenwervende activiteiten
- Wees zeker van jezelf! Waarom zou iemand jouw actie niet willen steunen?
- Denk strategisch: vraag gerichte donaties aan de mensen die je benadert en bedenk hoe ze jou kunnen helpen
- Start meteen met jouw fondsenwervende acties en zet ze in je eigen agenda, maar ook in die van je vrienden en familie
- Stel jouw target voor jouw actie. Ga voor goud en overtref jezelf!
Maar lees ook zeker de pagina met tips door die wij voor jou hebben opgesteld.
Nee, de QR code is bedoeld om geïnteresseerden te laten landen op het crowdfundplatform, de betaling kunnen ze uiteraard wel met QR code betalen, indien aangemaakt.
Nee dit is helaas niet mogelijk, wel kunnen bedragen bij ‘donaties’ handmatig worden ingevoerd
Dat kun je helaas zelf niet, maar dat doet Jeroen graag voor je. Dus geef dit door via j.wooning@knrm.nl om welk bedrag en voor welk project deze donatie is.